Wat heb je aan een autoverzekeringDe autoverzekering vergoedt de schade die je met de auto of motor aan anderen of aan eigendommen van een ander veroorzaakt. Hierdoor heeft de tegenpartij altijd recht op een vergoeding als jij degene bent die schade heeft veroorzaakt. Het voorkomt dat de schuld hebbende partij schade moet vergoeden maar niet kan uitkeren door onvoldoende vermogen. In Nederland is het verplicht om een autoverzekering te hebben als je een auto hebt.

Welke autoverzekering?

Als het op de dekking aankomt dan zijn er drie keuzes. Dit zijn de WA verzekering, de beperkt casco verzekering en de all risk verzekering. De WA verzekering is verplicht voor iedereen. Als je een betere dekking wilt dan is het mogelijk om de beperkt cascoverzekering af te sluiten. Hierdoor zijn meer risico’s gedekt zoals diefstal en brand. Wat er precies verzekerd is verschilt per verzekeraar. De meest uitgebreide dekking voor de autoverzekering is de all risk verzekering welke je hier kunt vergelijken. Met deze verzekering ben je tegen vrijwel alle risico’s beschermd. Dit geldt ook voor de schade die ontstaan is als jezelf de schuldige bent.

Hoe krijg ik een lagere premie?

Iedereen wil het liefst zo weinig mogelijk betalen. Dat is ook logisch want niemand betaald graag teveel. Bij de autoverzekering krijgt iedereen een korting op de premie als er zonder schade gereden wordt. Dit wordt een premiekorting genoemd. Als je nog maar net begonnen bent dan ontvang je nog haast geen premiekorting. Hoe langer je geen schade hebt hoe meer premiekorting je ontvangt waardoor het bedrag dat je maandelijks (of jaarlijks) betaalt lager wordt.

De premiekorting beschermen

De premiekorting die je krijgt kan beschermd worden met de verzekering voor het beschermen van de bonus. Dit een aanvullende verzekering die je kunt afsluiten zodat je niet naar beneden gaat op de bonus malus ladder. Met de verzekering voor het beschermen van de bonus mag je één schade in een jaar veroorzaken zonder naar beneden te vallen op de bonus malus ladder. Schade veroorzaken betekent dan niet automatisch dat je meer gaat betalen voor de autoverzekering. Let op dat de voorwaarden per verzekeraar verschillen.