Uw dure auto verzekeren?

Dure auto verzekerenHet is niet voor iedereen weggelegd, maar een dure auto bezitten is de droom van velen. Toch is het niet altijd even gemakkelijk om deze te laten verzekeren. Er kom vaak ook heel wat bij kijken. Een dure auto verzekeren gaat niet vanzelfsprekend en soms wordt dit gewoon simpelweg geweigerd door verzekeraars. Dit kan verschillende redenen hebben en hieronder zullen we iets dieper op een aantal van deze punten ingaan.

Waaraan moet een dure auto verzekeringstechnisch voldoen?

Verzekeraars stellen verschillende voorwaarden en eisen aan verschillende type auto’s. Deze eisen zijn ingedeeld in verschillende klassen en in de regel geldt: hoe duurder uw auto hoe hoger deze wordt ingedeeld. De gestelde veiligheidseisen moeten voldoen aan een SCM/TNO-goedgekeurd systeem en worden als volgt geclassificeerd:

  • Blokkeersystemen (klasse 1)
  • Alarmsystemen (klasse 2 en 3)
  • Voertuigvolgsystemen (klasse 4 en 5)

Blokkeersystemen

Onder klasse 1 vallen blokkeersystemen als stuursloten, centrale portier vergrendeling met anti-diefstalstand en startonderbrekers die door middel van een blokkade op de brandstoftoevoer en ontsteking voorkomen dat de auto kan starten en rijden. Een dergelijke systeem schakelt automatisch in zodra u de sleutel uit het contact haalt.

Alarmsystemen

Onder klasse 2 en 3 vallen alarmsystemen welke zijn voorzien van inbraakdetectie, alarmering/sirene waarbij er  een ingebouwde noodstroomvoorziening ten behoeve van de akoestische alarmering aanwezig is, hellingdetectie, sabotagesignalering en een dubbele automatisch inschakelende blokkering.

Voertuigvolgsystemen

Onder klasse 4 en 5 vallen beveiligingssystemen met een voertuigvolgapparaat gecombineerd met klasse 1, 2 of 3 systemen. Voor dure auto’s boven een bepaalde cataloguswaarde zal een klasse 4 – 5 systeem een harde eis zijn. Om uw auto te verzekeren zal er geen andere optie zijn dan dit te laten installeren. Dure auto’s komen niet standaard met deze systemen. De verzekeraar zal dan ook eisen dat u dit wel laat doen. Het verschil tussen een klasse 4 en 5 voertuigvolgsysteem is de manier van activering na diefstal. Bij een klasse 4 systeem wordt het apparaat pas geactiveerd na een diefstalmelding van de eigenaar. In geval van een klasse 5 systeem wordt dit direct geactiveerd zodra het alarm afgaat. Er wordt dan automatisch een signaal naar de meldkamer verzonden die daarna gelijk de politie kan inschakelen.

Waarom weigert een verzekeraar een dure auto te verzekeren?

Verzekeraars kunnen in sommige gevallen weigeren om een dure auto te verzekeren. Sommige verzekeraars hanteren namelijke geen hogere eisen dan klasse 1. Hoewel het een lage instapgrens is zal de verzekeraar gewoon weigeren om een dure auto te verzekeren. In geval van een claim waarbij er mogelijk geen klasse 4 -5 systeem aanwezig is zou de verzekerde zich kunnen beroepen op het feit dat dit gewoon niet werd verplicht door de verzekeraar. Een dure auto verzekeren is dus zeker niet altijd vanzelfsprekend. Bent u op zoek naar een verzekeraar die wel exclusieve auto’s verzekert? Neem dan een kijkje op: een dure auto verzekeren bij Delta Lloyd.