Gewoon vervelend

Autoverzekering afsluiten met schuldenEr zijn uiteenlopende omstandigheden waardoor het soms ontzettend lastig is om uw auto te verzekeren. Een autoverzekering afsluiten met schulden kan daar één van zijn. Hoewel consumenten met schulden niet per definitie wanbetalers zijn en dus geweigerd mogen worden, zijn er een aantal situaties waardoor verzekeraars dit wel doen. Als eerst is het belangrijk om uw situatie na te gaan en achterhalen in welke categorie u uitkomt. Een groot deel van de Nederlanders heeft namelijk wel een lening, credit card, of enige andere vorm van schuld. Hoewel dit niet gelijk betekent dat zo een persoon een loser is, kan men bij niet tijdige betalingen ingedeeld worden in verschillende categorieën. Lees verder om na te gaan in welke categorie u kan worden ingedeeld.

Problematische betaler

Als u in deze categorie wordt ingedeeld betekent het dat u regelmatig uw rekeningen niet op tijd betaald. Hoewel u niet gelijk voor serieuze problemen zorgt, kan het wel ontzettend vervelend zijn voor de verzekeraar. Het versturen van herinneringen en andere betalingsnotificaties kost gewoon veel geld en dit heeft nadelige gevolgen voor alle andere klanten. U kunt zich voorstellen dat als meerdere klanten dit doen er een grote kostenpost ontstaat welke natuurlijk wel betaald moet worden. De verzekeraar verrekent deze kosten gewoon weer met de klant. Het beste wat u dus kunt doen is gewoon uw rekeningen op tijd betalen, des te meer als u het geld gewoon op uw bankrekening heeft.

Onvrijwillige wanbetaler

Als onvrijwillige wanbetaler betekent het dat u door omstandigheden uw rekeningen niet meer kunt betalen. U wilt wel, maar het gaat gewoon niet. Men kan geen ijzer met handen breken. Een autoverzekering afsluiten als wanbetaler zal bij de meeste maatschappijen ontzettend moeilijk zijn. U bent namelijk een risico voor het bedrijf waardoor er keer op keer een verlies moet worden afgeschreven. Als duizenden klanten ineens hun rekeningen niet meer kunnen betalen kan een verzekeraar in serieuze problemen raken. Zulke klanten worden bijna als de pest vermeden. Het klinkt natuurlijk heel rauw, maar voor de verzekeraar is het een simpel optelsommetje. Het beste wat u kunt doen in zo een situatie is proberen om zo snel mogelijk uw financiën weer op orde te krijgen. Meld u aan bij de GKB of zoek een budgetcoach voor hulp met uw inkomsten en uitgaven. In het ergste geval kunt u zich aanmelden voor een schuldsaneringstraject als de WSNP om zo snel mogelijk weer te beginnen met een schone lei.

Serieuze wanbetaler

Een serieuze wanbetaler is de laatste tijd erg in opkomst. Dit zijn consumenten die doen alsof hun neus bloedt als het gaat om het betalen van rekeningen. Als zulke klanten betalingsnotificaties ontvangen blijven zij als een kat om de hete brei draaien. Zij hebben er als het ware een sport van gemaakt om bedrijven te belazeren en te doen alsof hen geen blaam treft. Dit zijn vervelende kwesties voor alle partijen. De verzekeraar gaat zulke verliezen natuurlijk weer doorrekenen aan bestaande klanten. En als wanbetaler denk je wel een paar keer per dag aan welke brieven je nu weer in je postvak zal aantreffen. Het is gewoon vervelend. Serieuze wanbetalers verpesten het voor de rest en verzekeraars schreeuwen om zulke type klanten dan ook volmondig: minder, minder, minder!

Autoverzekering afsluiten als wanbetaler

Gelukkig betekent het als wanbetaler niet direct het einde van alles. Een autoverzekering afsluiten als wanbetaler is wel mogelijk, maar er gelden wel een aantal voorwaarden. Hoewel dit geen strenge voorwaarden zijn kan het toch wel een aardige duit kosten. De verzekeraar stelt dan namelijk dat de premie gelijk vooruit betaald moet worden. Dit betekent dat er elk premiejaar een bedrag vooruit betaald moet worden om klant te mogen zijn. Rialto is zo een verzekeraar die verschillende ‘verkeersrisico’s’ aanneemt waar andere verzekeraars simpelweg weigeren. Hoewel Rialto er niet uitsluitend is voor wanbetalers is het wel één van de laatste mogelijkheden om uw auto te verzekeren. Een autoverzekering afsluiten met schulden hoeft direct te beteken dat u een wanbetaler bent, maar zodra er een aantal keer te laat is betaald wordt wel snel deze stempel opgedrukt.